¡QUERID@S!

Een enkele uitzondering niet te na gesproken hebben we er nog geen enkele gemist; vraag mij ook niet teveel waarom precies: een sluitende uitleg heb ik er ook niet voor… Wél mag ik zonder schroom zeggen dat ik nu ongeveer kan volgen wat er precies gebeurt tijdens die korte hevige Encierros , in die luttele minuten na 8 uur ‘s morgens, 8 opeenvolgende dagen tijdens de Fiestas Patronales ter ere van San Fermín

Een buitenmaatse internationale aandacht voor een groot deel te danken aan de bestsellers van Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway (wo. ‘The Sun Also Rises’ & ‘Death in the Afternoon’) die daarmee de hele stierengevechten-kultuur naar het Rijk der Eeuwige Legenden schreef. Hemingway verbleef verschillende jaren in Pamplona, had daar volgens welingelichte bron een passionele verhouding met een Torero-Matadero en verhief het stierengevecht tot een religie, of minstens tot een metafysisch vraagstuk over de zin van leven en dood. Tja…

De autoriteiten van Navarra en Pamplona kregen een beetje laat door dat je zo’n naam en de hele hannenkensnest errond misschien wel als toeristische troef  kunt gaan uitspelen; erg begeesterde kaartspelers zijn het niet, zo blijkt alweer. Maar goed, elk jaar gedurende 9 dagen barst Pamplona nu uit haar voegen met de komst van 5x meer bezoekers dan eigen inwoners.

Velen zijn Amerikanen die denken dat de hele binnenstad één grote latrine is waar de Kalimotxo (wijn+cola) de plaats inneemt van bloed, waar de vrouwen er voornamelijk op de schouders worden gedragen om te worden bepampeld en waar stieren af en toe door de straten lopen om te worden getreiterd…

Die ene Amerikaan Patrick E. zal zich in alle geval zijn leven lang herinneren dat dit niet helemaal strookt met de realiteit. Hij verloor deze morgen zijn milt op de ‘Cuesta de Santo Domingo’ omdat hij ni puta idea had wat een encierro eigenlijk is…

S&Cº