Bestekes…
 
Het begon allemaal met een onschuldige, ludieke zitstaking van amper enkele tientallen studenten tss 12 en 18 jaar.
 
Het Instituut Lluis Vives (en nog een aantal andere) krijgt geen geld meer, zelfs niet om de lokalen te verwarmen of om de electriciteitsrekening te betalen.
Ook in Valencia kan het in de winter behoorlijk koud worden; leerlingen en leraars vonden het welletjes dat ze in lokalen met Tº rond het vriespunt moeten leskrijgen en -geven.
Ze trokken geweldloos de straat op om aandacht te vragen voor hun rechten. Het geheel had zelfs de nationale pers niet gehaald, moest de politie er niet op een verschrikkelijk brutale manier op hebben ingehakt. De zitstaking werd met de wapenstok uiteengetrokken en zeven jongeren werden opgepakt. Er vielen verschillende gewonden.
 
Gisteren, maandag 19-02 was de verontwaardiging onder de studentenbevolking dusdanig gestegen dat enkele duizenden het protest overdeden. Tientallen cameras registreerden hoe de politie de vreedzame manifestatie van de adolescenten, dikwijls begeleid door hun ouders, met een onwaarschijnlijke agressiviteit (zelfs gebruikmakend van rubberkogels) uit elkaar dreef.
Een meisje van 12 (TWAALF!) jaar werd uit de cirkel getrokken, haar gezicht werd met de wapenstok tot bloedens toe bewerkt; haar grootvader van om en bij de 70 die haar begeleidde wou haar beschermen maar werd op zijn beurt ‘onschadelijk’ gemaakt. Het meisje werd met handboeien om gearresteerd.
 
Van deze en vele andere verhalen over het ongepermitteerd optreden van de politie kan je zelf mee getuige zijn op de ontelbare videobeelden:  
 
Het geheel wordt steeds straffer: van de tientallen gewonden die in het hospitaal werden verzorgd, werden hun medische dossiers aan de uitgang door politieagenten in beslag genomen, dat getuigen enkele van de behandelende dokters. Daarmee worden basisrechten van de burgers met de voeten getreden. Bedoeling van de politie is om een klacht tegen hen te bemoeilijken. De grote chef van de politie Antonio Moreno noemde de tieners ‘De Vijand’ die moest worden bestreden. Hijzelf verklaarde dat er meer dan 20 gewonden vielen in zijn gelederen; wat hij eigenlijk es moet uitleggen hoe dat mogelijk is in die gevechtspakken tegen ongewapende jongeren…
Zijn ontslag en dat van Paula Sánchez de León, afgevaardigde van de regering, wordt geëist door een hoop groeperingen.
 
Vandaag worden de straten van Valencia overspoeld door vele duizenden studenten en sympathisanten. Voor het ogenblik blijft de politie afzijdig.
 
Dit is nog maar een begin…*
 
Dit alles is het rechtstreeks gevolg van de belachelijke manier waarop de plaatselijke regering Valencia gedurende de voorbije jaren bestuurde en nog steeds bestuurt. Jááren werd het geld door deuren en vensters gegooid, niet zonder eerst zichzelf te hebben verrijkt. Nu is de Comunidad Valenciana bankroet, maar blijft geld stoppen in bvb het doodgeboren kind van Castellóns’ luchthaven.
Maar voor een menswaardig onderwijs daarentegen…
 
‘Si quieres conocer a un hombre
revestidle de un gran poder
el poder no corrompe, desenmascara’
                          Pitaco de Mitilene
 
Als je iemand wilt leren kennen
bekleed hem met veel macht.
Macht corrumpeert niet, macht ontmaskert.
 
Stef&Cº